U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/9

Heidi

Datum bericht: 09-10-2014
 

Heidi

 

Heidi werkte al meer dan 20 jaar voor de overheid. Recent had ze een periode als waarnemend hoofd gewerkt. Na de komst van een nieuwe leidinggevende was ze weer in haar oude functie gestapt. Ze is een ervaren, breed inzetbare professionele medewerker, met veel kennis en gewend zelfstandig te werken. Ook haar klantgerichtheid en kostenbewustzijn scoorden opvallend hoog, een uitkomst die meestal niet zo sterk in non-profit organisaties wordt aangetroffen.

 

Inmiddels zit zij al enkele maanden thuis.

Op haar eigen verzoek zocht ze contact met mij. Haar leidinggevende stuurde aan op een coachingstraject met een interne coach. Heidi wilde dit niet vanwege haar kennis en ervaring hiermee, kortom: teveel gericht op de organisatie en minder op de belangen van de medewerker.

 

Bij deze coaching is ValID® (ons waardensysteem) ingezet. Hieruit kwam een nieuwsgierige kennisgerichte, onafhankelijke, creatieve dame tevoorschijn. Ze heeft een analytische, mentale benadering, gekoppeld aan een sterke eigen mening.

Kwaliteiten die door de nieuwe leidinggevende anders werden gewaardeerd dan voorheen. Het vertrek van een goede collega en de komst van nieuwe collega's versterkte de andere sfeer die was ontstaan. Het vanzelfsprekende vertrouwen van vroeger, was voor haar niet meer aanwezig.

 

De nieuwe leidinggevende zat meer op controle (onzekerheid?, organisatiewens?), hetgeen de sfeer op de afdeling sterk beïnvloedde. De toetsmomenten werden frequenter, en meer op details gestuurd.

Heidi voelde zich niet meer thuis op haar afdeling, haar werk werd minder divers en haar zelfstandigheid minder geaccepteerd.

De waarden van de leidinggevende en die van de afdeling sloten niet meer aan op de waarden van Heidi. Maar ook haar aanwezige behoefte aan erkenning was mogelijk een ander struikelblok voor de samenwerking met haar leidinggevende.

 

 

De coaching was niet de ultieme oplossing voor het resultaat wat de leidinggevende voorstond; weer aan het werk. Ook niet voor Heidi die graag een antwoord wilde op de vraag wat ze moest doen. Wel werd duidelijk dat de waarden van Heidi en de organisatie (afdeling) niet meer op elkaar aansloten. Terugkeer naar deze situatie was ook niet meer aan de orde. Maar wat dan wel?

De spiegels die ik heb kunnen voorhouden gaven wel helderheid wat ze zelf in het leven belangrijk vind. Daar is ze mee aan de slag gegaan.

 

 
<-- Terug