U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/52

Toveren is makkelijker dan veranderen

Datum bericht: 17-05-2018
 

Een organisatie moet snel kunnen anticiperen om te overleven. In deze hectische tijd waarin sociale, ecologische en technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen, hebben organisaties behoefte aan personeel dat meedenkt en meewerkt aan nieuwe initiatieven. Daaraan is vaak geen gebrek, maar toch eindigt het gros van de plannen onder in de la. En als ze wel worden opgepakt, mislukt 70 procent alsnog, met alle gevolgen van dien.

Het blijkt dat weinig werknemers in Nederland vertrouwen hebben in het verandervermogen van hun organisatie. Zo denkt meer dan een derde van de mensen op de werkvloer, en vooral jongere werknemers.

 

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in het verandervermogen is gegroeid, maar slechts minimaal. Op een schaal van + 100 tot – 100 komt de thermometer niet hoger dan -twintig, tegenover -29 twee jaar geleden. En alle sectoren scoren matig. De gezondheidszorg haalt met -dertien de hoogste score en de overheid is met - 42 de hekkensluiter.

Met het einde van de economische crisis in zicht, voelt nog maar een op de vijf werkenden een sterke noodzaak om te veranderen. Dat is minder dan twee jaar geleden.

Veranderen

Heel veel organisaties doen verschrikkelijk hun best om goede veranderingen te maken en dat lukt vaak ook. Maar makkelijk is het niet. Veranderen levert altijd ongemak op want je moet iets wat je gewend bent, of waar je aan gehecht bent, of wat je onbewust doet, anders gaan doen.

Wat heel belangrijk is dat de medewerker weet wat het management wil veranderen en waar dat in het dagelijks werk op ingrijpt, wat het stuk maakt en blijft. Het helpt enorm om te weten wat hetzelfde blijft. De verandering wordt daar behapbaar van.

Wees ook transparant waar de verandering wordt opgelegd en waar ruimte is voor inbreng.

 

De praktijk

Als je een verandertraject mag begeleiden, hierbij een paar handvatten:

  • Wat wil men bereiken met de verandering, wat is de visie, de ambitie.
  • Wat het effect is van de beoogde verandering op het dagelijks handelen. Wat blijft en wat moet anders.
  • Wat voor organisatie is het, hoeveel tijd is uitgetrokken.

 

 

Er zullen er altijd mensen zijn die een verandering omarmen en mensen die verandering minder fijn vinden. Er zijn mensen die snel dingen oppakken, er zijn mensen die eerst willen afkijken, of die er eerst over willen lezen. Het helpt als je weet hoe mensen leren en veranderen, dan kun je daarbij aansluiten. Je moet met die verschillen rekening houden, maar met de wetenschap dat de verandering doorgaat.

 

 

Vrij naar:

  • Business Fitscan: Tweede Benchmark Organisatie Verandervermogen
  • Leike van Oss en Jaap van ’t Hek – Onomkeerbaar
 
<-- Terug