U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/42

Missie en identiteit

Datum bericht: 14-06-2017
 

Waar staat een organisatie voor?

Wat is het bestaansrecht van de organisatie?

Zijn de medewerkers op de hoogte?

 

Als adviseur weet je, dat als de manager of werknemer geen antwoord  hierop kan geven, dit een groot probleem voor het bedrijf is.


Belang van de missie

Hoewel de meeste ondernemers de missie van hun organisatie kunnen formuleren, voelen veel van de werknemers zich daar niet mee verbonden.

 

Wij zien prachtige missies op kaartjes, kubussen op bureaus staan en als posters aan de muur. Onze ervaring is dat het niet betekent dat er ook over gesproken wordt of wat dat voor ieder kan betekenen. Herken je deze twee opmerkingen?

 

Gallup’s onderzoek laat zien dat bij de meeste industrieën slechts 41% van de medewerkers weten waar hun bedrijf voor staat en waarin het bedrijf zich onderscheidt.


De meeste werknemers zien niet hoe de missie persoonlijk voor hun zou kunnen werken. Slechts vier van de 10 medewerkers herkennen dat de missie of het doel van hun bedrijf ervoor zorgt dat hun werk belangrijk is.


Deze bevindingen zijn relevant omdat het onderzoek een directe link toont tussen het begrip van werknemers voor hun organisatie en de kernaspecten van “gezondheid en vitaliteit” van het bedrijf. 10% verbetering in de relatie van de medewerkers met de missie of het doel van hun organisatie kan resulteren in:

  • een verhoging van omzet van 8,1% en
  • winstgevendheid van 4,4%
  • een vermindering van veiligheidsincidenten met 12,7%

 

Organisatie-identiteit

Deze impact van de organisatie-identiteit is groot en het management heeft hierin een belangrijke rol. Is het management zich dat bewust? De identiteit van een organisatie bestaat uit drie verschillende, onderling verbonden elementen: doel, merk (branding) en cultuur. (zie: http://www.waardewerkt.com/blog/details/blogId/44 ). Wanneer deze elementen duidelijk en op elkaar afgestemd zijn, creëren ze grote herkenbaarheid en daarmee een concurrentie voordeel.

 

De aansluiting van werknemers bij het doel, merk en de cultuur van het bedrijf, zijn een essentieel onderdeel van de bedrijfsprestaties. En ja, (zoals je waarschijnlijk weet)  minstens zo belangrijk als werkspecifieke vaardigheidstrainingen en adequate hulpmiddelen voor werknemers.


Hieronder vind je drie belangrijke manieren om het doel en de missie bij  medewerkers te versterken:

 

  1. Het doel (en de missie) van de onderneming regelmatig (en dat is vaker dan één keer per jaar) bespreken met werknemers als informatie over resultaten met betrekking tot veiligheid, behoud van medewerkers/kennis, prestatie en winstgevendheid. Hierdoor ontstaat begrip en afstemming.

 

  1. Managers moeten medewerkers helpen begrijpen waarom hun werk belangrijk is en hoe het zich verhoudt tot het doel van het bedrijf. Regelmatig discussies voeren, die individuele- en teamprestaties verbinden met de hele organisatie. Successen en bijzondere werkzaamheden breed in de organisatie delen.

 

  1. Teams die geen aansluiting met het doel van de organisatie hebben, extra ondersteuning bieden door gerichte communicatie en aandacht (teamontwikkeling en coaching). Anders blijven ze een risico voor het bedrijf.

 

Ook zal bovenstaande impact hebben op de betrokkenheid van medewerkers. Zie http://www.waardewerkt.com/blog/details/blogId/41

 

Met ValID®, ons waardesysteem, kan je de missie (her) formuleren. Door een gerichte selectie van werknemers uit alle lagen van de organisatie te kiezen wordt de huidige cultuur zichtbaar. Tevens de sterkte en aandachtspunten die hieruit voortvloeien.

Helder wordt wat medewerkers en de organisatie belangrijk vinden. Dit is het begin van waardebewust werken. Van daaruit kun je medewerker betrokkenheid stimuleren en ontwikkelen.

Ook (persoonlijk) leiderschap, talent en vitaliteit zijn aspecten die meetbaar zijn. Belangrijk om te weten bij mensen die een voorbeeldfunctie hebben.

 

Vrij naar: Amy Adkins - schrijver en redacteur bij Gallup, Marco Nink, Senior Practice Expert bij Gallup, Nate Dvorak bij Gallup

 
<-- Terug