U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/10

Van het industrialisatie tijdperk naar een mensgericht tijdperk

Datum bericht: 09-11-2014
 

Geschiedenis

Tijdens het industriële tijdperk, keken we doorgaans niet verder dan de achterkamer van ons bedrijf om de waarde van ons aanbod voor de klant te bepalen en te beheren. Als we toen die deur openden, zouden we glimmende machines zien. Grondstof ging het ene uiteinde in en producten kwamen er uit aan de andere zijde. Op deze wijze konden we volumes, efficiëntie, productiviteit en nog veel meer eenvoudig meten.
Maar in de huidige digitale-kennis-diensten economie, werkt deze machine mind-set niet meer. In plaats van metalen en andere onderdelen, zijn we nu afhankelijk van de hoofden, harten en buiken van onze medewerkers als middelen voor het voortdurende succes. En in toenemende mate vereist dit focus op immateriële activa, zoals onze missie en visie, de kwaliteit van de relaties en de cultuur van onze organisatie. Het dashboard voor management wordt hierdoor ook complexer, doordat deze immateriële activa dwars door de business en processen lopen.

 

Keerpunt

We staan op een keerpunt. Economische, technologische, demografische en sociale krachten hebben op ongekende manieren druk gezet op bedrijven. De verandering gaat steeds sneller en versnelt nog steeds. Stilstaan is geen optie voor de meeste bedrijven met betrekking tot het aantrekken en behouden van de juiste kennis en vaardigheden. Ook zal het gewenste talent en juiste gedrag voor toekomstige zakelijke uitdagingen punten van aandacht zijn. Aanpassingsvermogen, behendigheid, snelheid, relevantie zijn van belang voor de waarde van een zich ontwikkelende werknemer.

 

Hoe

1. Het is absoluut van cruciaal belang voor de leiders om de economische uitdagingen en de nieuwe opkomende bedrijven te kunnen weerstaan. Ook het aansluiten van het profiel van arbeidskrachten is nodig voor succes in de toekomst.

 

2. Ontwikkel boeiende leiders. Waardebewust werken wijst consequent terug naar de impact van de leiders op de betrokkenheid van medewerkers, en aan het feit dat bedrijven die uitblinken in betrokkenheid bijna altijd sterke leiders hebben die de betrokkenheid van medewerkers impliciet begrijpen en waarderen.

 

3. Waardebewust werken gaat verder dan een generiek begrip en verduidelijking van het gedrag waarvan je zou willen dat medewerkers hier bovenuit stijgen. Voor veel werkgevers is er steeds meer behoefte aan wendbaarheid, snelheid en flexibiliteit. Deze kenmerken en gedragingen zullen variëren door de branches en functieprofielen. ZSvalID® ondersteunt waardebewust werken. Het op elkaar afstemmen van business management, performance management, people management, leren en ontwikkelen, belonen en erkennen zal leiders in staat stellen de inspanningen en de energie van medewerkers te versterken.

 

4. Werknemers willen worden gewaardeerd en bieden er waarde voor terug. Veel trends hebben een discrepantie tussen wat bedrijven nodig hebben, wat ze aanbieden en wat werknemers verwachten in ruil om hun volledige betrokkenheid in te kunnen zetten. De motivaties van waardebewust werken zien we terug in:

  • rationele componenten (betalen voor prestaties – eenvoudig te meten) en
  • emotionele componenten (denk aan erkenning, bijdrage aan het geheel – is lastiger te meten).

Deze emotionele elementen hebben een veel sterkere impact.

 

5. Creëer een cultuur van betrokkenheid. Waardebewust werken is geen enquête score of een programma. Het gaat over mensen!
Het bouwen van een waardebewuste cultuur gaat over wat je doet en hoe je het doet. Gezonde organisaties met sterke culturen tonen gezamenlijke inspanning, en prestaties. Niet alleen in de betrokkenheid van medewerkers, maar ook het merk, prestatie-gerichtheid en (persoonlijk) leiderschap.

 

Daarom is bouwen aan waardenbewust werken niet alleen een "nice to have" in uw bedrijf, het is een bijdrage aan de (economische) gezondheid op de lange termijn.

 
<-- Terug